Badania laboratoryjne warte uwagi cz. 2
W niniejszym artykule zostały omówione zagadnienia, które mogą okazać się przydatne na drodze do lepszego zdrowia i samopoczucia. Warto o nich wiedzieć. Wiedza ta może się przydać podczas rozmowy z lekarzem.
Poziom witaminy D
Odpowiedni poziom tego składnika ma istotne znaczenie u osób z chorobami autoimmunizacyjnymi. Niestety nie każdy organizm potrafi przekształcić witaminę D w jej aktywną formę (szczególnie osoby z mutacją genetyczną VDR Bsm). Zbyt niski poziom wykazuje ścisłą korelację z częstymi infekcjami, bólami mięśniowymi czy palpitacją serca. Rekomendowany poziom powyżej 50 ng/dl.
Neuroprzekaźniki
Poziom serotoniny – neuroprzekaźnika produkowanego w mózgu – warunkuje apetyt na kawę i słodycze, aby w ten sposób dać nam szybkie uczucie dobrostanu. Innym ważnym czynnikiem jest poziom dopaminy, która jest odpowiedzialna za nasze uczucia. Jej nadmierna ilość może prowadzić do irytacji i drażliwości, zaś niedobór do drżenia.
Schorzenia tarczycy redukują wydzielanie adrenaliny, co powoduje depresję, wzrost masy ciała, niskie libido, znużenie, brak ambicji oraz zmiennie stany emocjonalne. Zharmonizowanie neuroprzekaźników może poprawić działanie leków na tarczycę i w konsekwencji poprawić samopoczucie.
Niski poziom serotoniny można podnieść dzięki niewielkiej ilości 5-HTP (5-hydroksytryptofan). W przypadku wysokiego poziomu sprawdzą się małe ilości ryboflawiny (witamina B2). Na obniżony poziom dopaminy dobrze działa tyrozyna, DLPA lub n-acetylo-tyrozyna. Jednakże hormony mózgowe należy dobierać z rozwagą, z pomocą specjalisty.
(Badanie można wykonać w ALAB Laboratoria).
Gastryna a zaburzenia trawienia
Jest to hormon trawienny, który bierze udział w wytwarzaniu kwasu żołądkowego. U osób z Hashimoto poziom kwasu jest zwykle niski i mamy do czynienia z tzw. niedokwasotą. Wysokie stężenie gastryny oznacza, że organizm produkuje za mało kwasu.
A zatem w sytuacji kiedy kwasu jest mało podnosi się poziom gastryny. I odwrotnie, gdy jest go dużo, poziom gastryny spada. Co wskazuje na małą ilość kwasu? Takim symptomem jest złe samopoczucie po zjedzeniu mięsa, łamliwość paznokci oraz uczucie zmęczenia. Kwas solny jest niezbędnym czynnikiem dobrego wchłaniania składników odżywczych (żelaza, witaminy B12, cynku czy magnezu). Co więcej, ma on także duże znaczenie w kontekście odporności. Dzięki niemu mamy zapewniony odpowiedni poziom ochrony przed kolonizacją i namnażaniem się bakterii.
Częstym objawem niedokwasoty jest odbijanie się, gazy po jedzeniu, wzdęcia, nieprzyjemny oddech, zmęczenia i zgaga. Odpowiednia suplementacja (betaina HCL lub betaina z pepsyną) pozwoli pozbyć się problemu. Efektem będzie poprawa samopoczucie (więcej energii), a w konsekwencji poprawa funkcjonowania tarczycy. Warto zaznaczyć, że niedobór kwasu może się łączyć z zakażeniem Hrlicobacter pylori. Uwaga: osoby stosujące środki zobojętniające czy blokery kwasu nie mogą stosować betainy.
Nietolerancja glutenu
Gluten jest przedmiotem wielu dyskusji. Niezależnie, po której stronie się opowiemy, warto mieć na uwadze, że gliadyna (białko glutenu) podwyższa poziom zonuliny, która powoduje nieszczelność jelit. A jak wiadomo w przypadku chorób autoimmunizacyjnych zdrowie jelit odgrywa pierwszoplanową rolę.
Jednocześnie podobne działanie może mieć kazeina zawarta w nabiale. Pytanie czy wykluczyć gluten i nabiał? Tak, warto odstawić na pewien czas produkty zawierające nabiał oraz gluten i obserwować swój organizm. Jeśli poczujemy się lepiej – odpowiedź wydaje się prosta. Innym podejściem jest oczywiście wykonanie badań w kierunku nietolerancji glutenu.
Zonulina
Aby zbadać poziom zonuliny wystarczy wykonać oznaczenie jej stężenia w kale. Badanie jest pomocne w ocenie funkcjonowania bariery jelitowej. Osobom z zaburzeniami funkcjonowania tarczycy (szczególnie z Hashimoto) zaleca się wykonanie tego badania. Zonulina otwiera niejako drzwi w jelitach, powodując ich nieszczelność.
W konsekwencji mikroskopijne cząsteczki niestrawionego jedzenia (zwłaszcza białka) trafiają do krwiobiegu. To wyzwala reakcję komórek układu odpornościowego, który wytwarza cytokiny – zapalne związki chemiczne. W jelitach dochodzi do spłaszczenia mikrokosmków (maleńkich włosowatych przedłużeń komórek obecnych w jelitach). Niestety prowadzi to do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, łącznie z suplementami. Skutkuje to również zaburzeniem wytwarzania hormonów tarczycy z powodu niedoborów niezbędnych witamin i minerałów.
Jak obniżyć poziom zonuliny?
Pierwszym krokiem powinno być wyeliminowanie alergenów spożywczych takich jak: soja, gluten, kazeina lub innych, które powodują reakcje alergiczne. Warto też sprawdzić obecność H. pylori oraz innych pasożytów przewodu pokarmowego. Suplementy obniżające poziom zonuliny to m.in.: oksydaza diaminowa (DAO), glutamina, chmiel, kwercetyna, odpowiednio dobrana probiotykoterapia.
Źródło: Tarczyca. Diagnoza i leczenie, Suzy Cohen, RPh